Piekarz, Cukiernik

Zawód: piekarz i cukiernik

Uczniowie klasy III gimnazjum poznają zawód za zawodem, tym razem wybór padł na piekarza i cukiernika. Odwiedziliśmy piekarnie państwa Wyleżoł w Bieńkowicach.

Piekarz,Cukiernik 047

Zawód piekarza przybliżył nam sam właściciel Pan Adam Wyleżoł, natomiast zawód cukiernika Pani Maria Zeman. Nad całością czuwała Pani Aneta Wyleżoł, która przekazywała uczniom cenne informacje dotyczące wyboru szkoły oraz zasad, jakie panują w każdej takiej firmie.

W sumie na poznanie zawodów udało się 10 uczniów: Sandra Kuczaty, Wiktoria Fojcik, Wiktoria Białas, Laura Boszczon, Natalia Buba, Nadine Drobny, Patrycja Wyszkoni, Marta Czuraj, Paulina Bańczyk oraz rodzynek Rafał Bulenda i ich opiekun pani Justyna Wojda. Uczniowie już ma wstępie podzielili się na dwie grupy według poznawanych zawodów i przeszli w miejsca, gdzie odbywała się część zarówno teoretyczna jak i praktyczna.

Piekarz,Cukiernik 064_1

Warto napomnieć, iż na wstępie uczniowie przebrali się w odpowiednie koszulki oraz bardzo dokładnie umyli ręce zanim przystąpili do działań. Pani Aneta niejednokrotnie przypominała o bardzo częstym i dokładnym myciu rąk, co wpływa na higienę i estetykę pracy.

W zawodzie piekarza uczniom zostały pokazane przeróżne urządzenia służące do wyrobu pieczywa oraz jego dekorowania. Uczniowie mieli okazje zobaczyć miesiarki spiralne, piec modułowy, dzielarkę ciasta na mniejsze kawałki, bardzo często używane podczas wykonywania bułek bądź robienia pizzy, stoły, waga i inne rzeczy, bez który ta praca byłaby o wiele cięższa. Ponadto uczniowie mieli okazje zobaczyć, a nawet skosztować kilka rodzaju mąk, jakich używa się podczas wypieku pieczywa m.in. mąka pszenna, orkiszowa, żytnia, kukurydziana.

Piekarz,Cukiernik 077

Największym wyzwaniem dla tej grupy uczniów było wykonanie małych mini – pizz, które okazało się nie lada wyzwaniem. Wpierw dzięki odpowiedni proporcjom zostało przygotowane ciasto drożdżowe, które następnie podzielono na kilka równych części, a następnie rozwałkowane i posmarowane odpowiednim sosem oraz posypane wcześniej startym serem. Po wyrośnięciu pizza zostały włożone do ogromnego pieca, gdzie po 15 minutach nadawały się do spożycia.

Piekarz,Cukiernik 056_1

Druga grupa, poznawała tajniki cukiernictwa. Tam zostały im pokazane różne techniki dekorowania ciast, ciasteczek, pierników itp. Każda uczennica dzięki wskazówkom pani Marii, otrzymała zadanie, którego musiała się podjąć. Jak się okazało to, co dla niektórych było niezwykle proste, dla innych było bardzo trudne i przysparzało wiele problemów. Uczennice były oczarowane szybkością i precyzją, z jaką pani Maria wszystko wykonywała, ale jak sam powiedziała praktyka czyni mistrza i każdy w końcu dojdzie do wprawy.

Piekarz,Cukiernik 043

Piekarz,Cukiernik 096

Najważniejszą rzeczą było sprzątanie swojego miejsca pracy i pozostawienie po sobie ładu, gdyż to czyni zakład schludny i estetyczny.

Zwieńczeniem ich pracy była nagroda, na którą najbardziej uczennice czekały, a mianowicie skosztowanie własnych wyrobów i podzieleniem się zdobytego doświadczenia.

Na zakończenie uczniowie tradycyjnie podziękowali Państwu Wyleżoł oraz Pani Zeman, za zapoznanie ich z zawodami oraz przybliżeniu zasad, jakie obowiązują w takim rodzaju pracy.

Piekarz,Cukiernik 126 Piekarz,Cukiernik 128

I pamiętajmy ”zawsze jest dobry czas, żeby zrobić dobry uczynek”, za co dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się, aby nasi uczniowie mogli poznać kolejne zawody.

Obszerna fotorelacja TUTAJ

Justyna Wojda