Zawód III
Piekarz
Za nami kolejny zawód, tym razem uczniowie klasy III gimnazjum odwiedzili 24.03.2015 w godzinach wieczornych Piekarnię Pana Tomasza Kaszuby w Tworkowie.
Uczniowie: Arkadiusz Kretek, Mateusz Grygarczyk, Karol Dastig, Łukasz Krupa i Kamil Biela wraz z Panią Justyną Wojda poznali, czym jest zawód piekarza. Najważniejsza sprawa, zawód piekarza to zawód nocny. Pracuje się w święta, niedziele i tylko sobota jest dniem wolnym, ale też nie zawsze.
Pan Tomasz Kaszuba na samym początku zaprezentował maszyny, na których wykonywane są wypieki. Chłopcy poznali maszynę Mora, która miesza ciasto, mieszankę spiralną oraz bardzo potrzebne i używane aparaty wsadowe oraz łopaty piekarnicze służące do wkładania wypieków do ogromnego pieca wsadowego, cyklotermicznego.
Jak się okazało, upieczenie chleba, to nie jest taka prosta sprawa jakby się mogło wydawać. Potrzebne są odpowiednie proporcje odmierzane na wadze szalkowej i wadze elektronicznej. Chleb jest wykonywany na wcześniej wykonanym zakwasie chlebowym, który jest odpowiednio wcześniej przygotowany.
Ponadto Pan Kaszuba opowiedział o swoim zawodzie i dużym osiągnięciu jakim zdobył w 2008 roku. Został Mistrzem Świata Piekarnictwa w Paryżu.
Po wyczerpującej prelekcji uczniowie zabrali się do roboty i zaczęli tworzy własne wyroby piekarnicze. Pan Tomasz ochoczo prezentował swoje umiejętności i pokazywał kilka trików piekarniczych: rogaliki, kwiatki, groszki, chałki, plecionki, a nawet ludziki.
Chłopcy byli zachwyceni umiejętnościami manualnymi i pomysłami Pana Kaszuby. Prosili niejednokrotnie o pomoc, ale również sami wymyślali swoje wzory. Po przygotowaniu surowych wypieków, za pomocą aparatów wsadowych wrzucili wszystko do pieca i czekali na przepyszny finał.
Na zakończenie uczniowie podziękowali Panu Tomaszowi za pokazanie zawodu piekarza, od innej strony, którego zupełnie nie znali. Tradycyjnie podziękowali słodkością i przygotowanym podziękowaniem. Zaś do domu wzięli swoje upieczone wypieki.
Obszerna fotorelacja TUTAJ
Jeszcze raz dziękujemy za wspólnie spędzony czas i przepyszne wypieki.