Dzień Czekolady
16 lutego w naszej szkole zrobiło się bardzo słodko, a wszystko za sprawą przepysznej czekolady, którą zaserwował zespół Eco team. W tym dniu, nie zabrakło rogalików z czekoladą, wafelków i naleśników z czekoladą oraz szaszłyków owocowych polane gorącą czekoladą. Największa atrakcją była wielka fontanna czekoladowa, gdzie każdy spragniony czekolady mógł umoczyć nawet palucha.
Wszystkim bardzo przypadł ten dzień do gustu i zapewniamy, że na następny rok, również zaserwujemy taką czekoladową ucztę dla wszystkich.
Jeszcze jedno, czy wiecie, że:
- Czekolada pobudza, bo zawiera niewielkie ilości kofeiny.
- Czekolada uznawana jest za afrodyzjak (bo zawiera teobrominę i fenyloalaninę).
- Zwierzęta nie trawią czekolady – dla psa dwie tabliczki czekolady mogą być śmiertelne.
- W Belgii – stolicy czekolady – w fabrykach ją produkujących pracuje aż 17.000 osób.
- Czekolada – mimo iż ma wysoką zawartość tłuszczu nie podnosi cholesterolu.
- Wielkim miłośnikiem czekolady był Napoleon, który zjadał kosteczkę ilekroć potrzebował zastrzyku energii.
- Kto je najwięcej czekolady na świecie? Oczywiście amerykanie. Zjadają ponad 50% zasobów całego świata. Europa zjada 40%. 10% pozostaje na pozostałe kontynenty.
- Czekolada poprawia pamięć (dzięki fenyloalaninie). By jednak aminokwas ten uległ przemianie trzeba zjeść też nieco witaminy C.
- 76% osób zjadając króliczka czekoladowego najpierw obgryza mu uszy.
- Ponad 20% światowej produkcji orzechów oraz 40% produkcji migdałów jest przekazywane producentom czekolady.
- Czy wiesz ile ziaren kakaowca jest potrzebnych by wyprodukować kilogram czekolady? Około 800!
- Czekolada która się nie topi została wymyślona, by żołnierze amerykańscy mogli nosić czekoladę w kieszeni.
- Jeśli codziennie zjesz kawałek ciemnej, gorzkiej czekolady, to obniżysz ryzyko zawału o 1/3.
- Czy człowiek może umrzeć od czekolady? Tak, ale musiałby zjeść 40 tabliczek jedna po drugiej.
- Mimo tego, że czekolada jest robiona w fabrykach o wysokich standardach, jedna tabliczka zawiera elementy średnio 8 insektów
- Jedzenie czekolady potrafi przyspieszyć bicie serca bardziej niż pocałunek.
- Drzewo kakaowca produkuje ziarna jedynie przez 25 lat (a żyje aż 200).
- Osoby z depresją jedzą o 55% więcej czekolady niż ci, którzy są wolni od zaburzeń nastroju.
- 1 na 7 osób w wieku 15-24 lat twierdzi, że życie bez czekolady jest pozbawione sensu.