Dzień Czekolady z Eco Team

Dzień Czekolady

28208670_1261319340679210_1887721594_o

16 lutego w naszej szkole zrobiło się bardzo słodko, a wszystko za sprawą przepysznej czekolady, którą zaserwował zespół Eco team. W tym dniu, nie zabrakło rogalików z czekoladą, wafelków i naleśników z czekoladą oraz szaszłyków owocowych polane gorącą czekoladą. Największa atrakcją była wielka fontanna czekoladowa, gdzie każdy spragniony czekolady mógł  umoczyć nawet palucha.

28217647_1261319350679209_92021462_o

28275482_1261319360679208_2004241818_o

Wszystkim bardzo przypadł ten dzień do gustu i zapewniamy, że na następny rok, również zaserwujemy taką czekoladową ucztę dla wszystkich.

28275674_1261319347345876_1859740003_o

28171470_1259765760834568_1521180486_o

Jeszcze jedno, czy wiecie, że:

  • Czekolada pobudza, bo zawiera niewielkie ilości kofeiny.
  • Czekolada uznawana jest za afrodyzjak (bo zawiera teobrominę i fenyloalaninę).
  • Zwierzęta nie  trawią czekolady – dla psa dwie tabliczki czekolady mogą być śmiertelne.
  • W Belgii – stolicy czekolady – w fabrykach ją produkujących pracuje aż 17.000 osób.
  • Czekolada – mimo iż ma wysoką zawartość tłuszczu nie podnosi cholesterolu.
  • Wielkim miłośnikiem czekolady był Napoleon, który zjadał kosteczkę ilekroć potrzebował zastrzyku energii.
  • Kto je najwięcej czekolady na świecie? Oczywiście amerykanie. Zjadają ponad 50% zasobów całego świata. Europa zjada 40%. 10% pozostaje na pozostałe kontynenty.
  • Czekolada poprawia pamięć (dzięki fenyloalaninie). By jednak aminokwas ten uległ przemianie trzeba zjeść też nieco witaminy C.
  • 76% osób zjadając króliczka czekoladowego najpierw obgryza mu uszy.
  • Ponad 20% światowej produkcji orzechów oraz 40% produkcji migdałów jest przekazywane producentom czekolady.
  • Czy wiesz ile ziaren kakaowca jest potrzebnych by wyprodukować  kilogram czekolady? Około 800!
  • Czekolada która się nie topi została wymyślona, by żołnierze amerykańscy mogli nosić czekoladę w kieszeni.
  • Jeśli codziennie zjesz kawałek ciemnej, gorzkiej czekolady, to obniżysz ryzyko zawału o 1/3.
  • Czy człowiek może umrzeć od czekolady? Tak, ale musiałby zjeść 40 tabliczek jedna po drugiej.
  • Mimo tego, że czekolada jest robiona w fabrykach o wysokich standardach, jedna tabliczka zawiera elementy średnio 8 insektów
  • Jedzenie czekolady potrafi przyspieszyć bicie serca bardziej niż pocałunek.
  • Drzewo kakaowca produkuje ziarna jedynie przez 25 lat (a żyje aż 200).
  • Osoby z depresją jedzą o 55% więcej czekolady niż ci, którzy są wolni od zaburzeń nastroju.
  • 1 na 7 osób w wieku 15-24 lat twierdzi, że życie bez czekolady jest pozbawione sensu.28275984_1261319337345877_600908573_o