W ramach programu „Owoce w szkole”, w piątek 30 października, klasa II a SP, pod opieką wychowawcy, robiła samodzielnie surówkę jesienną. Chciałam przez to zachęcić swoich uczniów do częstego spożywania warzyw i owoców -surówka zrobiona własnoręcznie przez dziecko jest dla niego dużo smaczniejsza, niż podana przez rodzica.
Na początku zajęć uczniowie rozpoznawali i określali różne smaki, następnie rozmawialiśmy na temat bezpiecznego posługiwania się ostrymi narzędziami i higienicznego spożywania posiłków.
Było to dla nich potrzebne doświadczenie, gdyż mieli okazję zrozumieć, ile pracy trzeba włożyć aby przygotować posiłek.
Po skończonej pracy uczniowie przystąpili do porządkowania swojego miejsca pracy a następnie spożywania przygotowanej surówki. Cieszę się że wszystko się udało i bezpiecznie zakończyło!
Wszystkim nam bardzo smakowało! Uczniowie już pytają- kiedy robimy kolejną sałatkę?